ADHD i nytt ljus – var står vi idag? Ett poddsamtal med Tomas Ljungberg

1
1108

I senaste avsnittet av Stefan Bergstens podd “Medical Running” medverkar Tomas Ljungberg, läkare och docent i farmakologi vid Karolinska institutet i Stockholm. Temat för samtalet är “ADHD i nytt ljus – var står vi idag” och grundar sig i Ljungbergs nyligen publicerade bok ADHD i nytt ljus: 13 år senare – var står vi idag?

Såhär presenteras Ljungberg i Medical Runnings avsnitt 144:

“Tomas Ljungberg är utbildad läkare, har genomgått forskarutbildning och är docent i farmakologi vid Karolinska institutet i Stockholm. Som läkare har han arbetat inom barn- och vuxenpsykiatri och som forskare har han arbetat med neurovetenskaplig och etologisk forskning, bland annat med apor. Han har också arbetat med forskning på förskolebarns konflikthantering och med barn med utvecklingsrelaterade funktionsavvikelser. Tomas arbetar för närvarande med forsknings- och utvecklingsfrågor inom psykiatri. Han har skrivit en lång rad vetenskapliga artiklar, kapitel i vetenskapliga böcker samt flera böcker.”

Du kan lyssna på poddavsnittet i sin helhet här.

 

1 COMMENT

 1. Intressant och bra intervju! Bra frågor, intressanta svar. Har inte lyssnat igenom hela vägen till slutet men det här är mina reflektioner så långt.

  05:55. Intressant att han kom in på sårbarhet-stress och att socialstyrelsen klippte all kontakt med honom när han förde fram det.
  10:30 att han nämner att dsm är en symptom-manual, och ingenting annat. I Sverige får man ju känslan av att en del tror det är en manual som förklarar orsaker och behandlingsmetoder.

  12:00 beskrivs stress-sårbarhetsmodellen. Omgivningen stimulerar eller motverkar förutsättningar. Ibland verkar det dock som att omgivningen agerar efter egna intressen och med övertydig och inskolad förståelse av positiv och negativ förstärkning, som om individerna omkring i omgivningen är lite som djur man kan forma efter egna önskemål. Inte så mycket respekt i det, och bristande respekt har vi hört tidigare är en orsak till depression. Boken som recenserades här, och som var skriven av brittisk författare.

  I intervjun framkom också att man på internationella konferenser diskuterar utifrån stress-sårbarhetsmodell. Citat från Tomas i intervjun “Vi får inte prata om stress-sårbarhet”. Och det lyder man bara eller?

  Mer som var intressant i intervjun:
  10 ggr ökning av medicinering mot adhd. Sömnmedicinering till barn har ökat kraftigt. Medikalisera och biologisera att barn inte mår bra.

  Tummen upp till dom som gjorde podden och Tomas som ställde upp.