WHO:s kvalitetsenkät vill öka kvalitén och främja mänskliga rättigheter inom psykiatrin

0
130

Världshälsoorganisationens WHO:s kvalitetsrättighetsenkät är ett initiativ för att förbättra tillgången till kvalitativa hälsovårdstjänster globalt och att främja mänskliga rättigheter för personer med psykiska ohälsa och psykosociala, intellektuella och kognitiva funktionsnedsättningar.

Som ett led i sitt initiativ vill WHO utveckla ett vägledningsdokument för god praxis som kommer att presentera information om samhällsbaserade psykiatriska tjänster som främjar mänskliga rättigheter och återhämtning från psykisk ohälsa.

WHO vill genomföra undersökningen för att identifiera personcentrerade tjänster som fungerar utan tvång och som svarar mot människors behov genom att främja autonomi, inkludering i samhället och involvering av människor med egen erfarenhet på alla nivåer av beslutsfattande. Detta bör inkludera tjänster som stöder människor som upplever akuta kriser men som inte tillgriper tvång, tvång, ofrivillig upptagande och behandling eller användning av avskildhet och begränsningar.

Genom att fylla i frågeformuläret i länken längst ned i detta inlägg får du möjlighet att nämna upp till fem psykiatriska tjänster som du anser bör betraktas som en god praxis. Genom att delta kan du bidra till att forma mentala hälsotjänster.

Vem som helst som är inblandad i att tillhandahålla en tjänst, har erfarenhet av att använda en tjänst eller känner till en tjänst är välkommen att fylla i frågeformuläret.

Enkäten kan fyllas i på engelska, spanska, franska och portugisiska;

För enkäten på engelska, se här.
För enkäten på spanska, se här.
För enkäten på franska, se här.
För svar på portugisiska, se här.

Mer information om WHO:s initiativ finner du här (på engelska).