En alternativ psykiatri är möjlig

0
236

VK, 2023-12-19

I stället för diagnoser behöver vi förstå människors lidande och symtom utifrån det livssammanhang de befinner sig i, skriver psykologen Ingrid Eriksson.

Jag tror inte att jag är ensam om att ha funderat på ett fenomen som jag allt oftare stöter på i vardagen. Vi sätter diagnoser på oss själva, vår partner, våra barn och grannen som är jobbig. I media får vi läsa artiklar som handlar om tio tecken på att vår partner eller chef är narcissist. Slarv och glömska förklaras med en släng av ADHD och blir du alltför trött av socialt umgänge kanske du har autistiska drag. Efter tolv år som psykolog, där jag främst sysslat med utredning och då mest ADHD och autism, har jag säkerligen bidragit till att förstärka en modell där livsbesvär och variationer på mänskligt beteende tolkas som psykiatriska och/eller neuropsykiatriska symtom.

Läs hela artikeln >>

Previous article”Ensamhet skapar stora hälsorisker”
Next articleDiagnosernas makt
Mad in Sweden fungerar som ett forum för dem som är intresserade av och vill reformera samhällets syn på och insatser vid psykisk ohälsa. Vi strävar efter en kritisk granskning av gällande hälsoparadigm och en rik mångfald av röster och erfarenheter i ämnet.