Fick nyligen en sändning från Folkhälsomyndigheten (Fohm) med den lovande rubriken ”Tips för att må bättre”. Och tipsen var många. Jag citerar:
Prata med någon om hur du mår
Försök att acceptera att livet går upp och ner
Umgås med människor som får dig att må bra
Rör på dig regelbundet
Prioritera sömn och återhämtning
Utveckla dig själv och din självkänsla
Var snäll mot dig själv
Ge av din tid och ditt engagemang
Skapa rutiner som får dig att må bra
Stressa lagom
Hitta hållbara skärmvanor
Ta vara på din fritid
Verkligheten slår tillbaka?
Fick också en kommentar från Khai Chau, en person som länge levt med psykiska problem och som lyft fram ekonomins roll: ”Nämns inte ordet pengar? Utgår Fohm helt enkelt utifrån att alla har redan pengar att röra sig med?”
Frågan kan även ställas; har Folkhälsomyndighetens medarbetare någon kontakt med den vardag som många människor med psykiska problem lever i?
”Prioritera sömn och återhämtning”, när man inte vet hur man skall fixa mat till sina barn.
”Var snäll mot dig själv”… ta en time out och bjud dig själv på en härlig spa dag och (”Umgås med människor som får dig att må bra”) bjud sedan några goda vänner på en härlig middag på stan… Undvik sedan kronofogden.
”Stressa lagom” mellan dina tider på psykiatriska mottagningen och socialtjänsten. Försök att hinna med till ditt besök på arbetsförmedlingen och föreslå en samordnad individuell planering. Glöm inte att du bör arbeta också. Allt detta är evidensbaserade sätt att göra det möjligt för dig att ”Utveckla dig själv och din självkänsla”. Glöm inte att passa din tid på Stadsmissionens matkasseutdelning. Tur att den finns, så det blir mat på bordet i alla fall.
”Försök att acceptera att livet går upp och ner” och att efter lite regn, så tittar solen fram. Visserligen har din läkare förklarat för dig att du har en ’livslång sjukdom’ och de mediciner du får ger dig biverkningar och oklar lindring och doktorn vill öka dosen och ge dig några diagnoser och mediciner till, men det gäller att se livet från den ljusa sidan…
Och så man kan alltid ta en promenad (”Rör på dig regelbundet”). Det är gratis. Bara man inte får för sig att sätta sig på någon av staden caféer och betala 30–50 spänn för en kopp kaffe. (”Var snäll mot dig själv” kan då lätt omvandlas till en ny erfarenhet av motgång och utanförskap).
Statliga tips
Om detta är de råd en statlig myndighet ger till människor som mår dåligt, utan någon som helst hänsyn till deras verkliga levnadsvillkor så har vi problem.
Ett problem är att jag fruktar när detta skall sedan förmedlas till elever inom ramen för det nu så populära förslaget om att införa ”psykisk hälsa” på skolschema.
”Prata med någon om hur du mår”… men inte med din lärare som har fullt upp. Inte heller med någon i elevvårdsteamet, som knappt finns. Inte med några vuxna i din närhet som är sjukskrivna för depression eller kompisar som går på centralstimulerande medicin. Inte med någon på BUP, som inte har tid för dig förrän om många månader och som inte vill lyssna på dig för att hen måste först sätta en diagnos på dig…
Den nya tidens Lilla katekesen
Satsa på dig själv och se på dina nederlag som en möjlighet att lära dig något och satsa sedan igen. Se på andra som konkurrenter om en plats i solen och se även dig själv som din främste motståndare.
Alain Topor
Leg psykolog
Professor emeritus. Universitetet i Agder