Fysisk träning effektivare än antidepressiva vid depression

0
636

Mad in America, 2025-02-10. Av: Peter Simons. Svensk översättning: Lasse Mattila.

Med ett NNT-värde (Number needed to treat) på 2 ser fysisk träning ut att vara mycket bättre än antidepressiva läkemedel mot depression.

En ny studie har bekräftat att fysisk aktivitet är en effektiv behandling mot depression, med en effektstorlek som är större än antidepressiva läkemedel.

“Fysisk träning är effektivt för att behandla depression och depressiva symtom och bör erbjudas som ett evidensbaserat behandlingsalternativ med fokus på övervakad träning och gruppträning med måttlig intensitet och aeroba träningsinslag”, skriver forskarna.

Fysisk träning visade en större genomsnittlig förbättring jämfört med placebo än antidepressiva medel (4,7 poäng i denna studie, jämfört med mindre än 2 poäng för antidepressiva medel). Dessutom hade motion ett NNT (number needed to treat) på 2, vilket innebär att 1 av 2 personer som motionerar kommer att uppleva en förbättring. Det typiska NNT som anges för antidepressiva läkemedel är 7 eller mer, vilket innebär att endast 1 av 7 personer (i bästa fall) som tar läkemedlet blir bättre.

“För varje två personer som behandlas med fysisk aktivitet förväntas minst en person få en stor minskning av depressiva symtom”, skriver forskarna.

Den internationella forskargruppen leddes av Andreas Heissel vid University of Potsdam i Tyskland, och studien publicerades i British Journal of Sports Medicine.

Flera tidigare studier har visat att fysisk aktivitet är både förebyggande och en kraftfull behandling av befintlig depression.

I en stor och nyligen genomförd metaanalys konstaterades att fysisk aktivitet – inklusive promenader och jogging – slår både kognitiv beteendeterapi och antidepressiva läkemedel för behandling av depression. Detta gällde även för personer med svår depression. Studien visade också att antidepressiva läkemedel ensamma var den sämsta möjliga behandlingen för depression, med en effekt som överlappade placebo.

Mängder av tidigare forskning har visat på liknande effekter. Forskare har skrivit att fysisk aktivitet uppfyller kriterierna för att betraktas som en “evidensbaserad behandling för depression”. En annan studie visade att löpning var lika bra som antidepressiva läkemedel, och att de som ägnade sig åt löpning också förbättrade sin fysiska hälsa – medan de som tog antidepressiva läkemedel fick sämre fysisk hälsa över tid.

Motion har också visat sig ha en förebyggande effekt och minska sannolikheten för senare depression.

Särskilt för barn – för vilka antidepressiva läkemedel inte har några bevis för att göra nytta och för vilka läkemedlen ökar självmordsrisken – kan fysisk aktivitet vara ett alternativ som både förebyggande insats och behandling.

Den aktuella studien

Den aktuella studien var en PRISMA-kompatibel systematisk översikt och metaanalys, vilket är den så kallade ”gyllene standarden” för att bedöma behandlingseffekter i flera studier.

För att inkluderas måste en studie vara en publicerad RCT (randomiserad, kontrollerad studie). Den måste innehålla deprimerade patienter som före och efter interventionen bedömts med en validerad depressionsskala och den måste jämföra träning med en kontrollgrupp utan träning (inklusive sedvanlig vård, väntelistekontroll eller placebo).

Forskarna uteslöt studier av yoga och andra meditations- och mindfulnessmetoder eftersom de är mer än bara enkla övningar; tidigare forskning har visat att dessa interventioner också är effektiva.

Sammanlagt ingick 41 studier i analysen, med 2544 deltagare. Tolv studier bedömdes ha låg risk för bias (snedvridning eller partiskhet, red. anm), sju bedömdes ha vissa brister och 22 bedömdes ha hög risk för bias.

Uppgifterna: Fysisk träning är en kraftfull behandling

I den aktuella studien hade fysisk träning ett mycket bättre NNT än antidepressiva läkemedel: ett NNT på 2 för motion (jämfört med ett NNT på 7 eller mer för antidepressiva ) läkemedel

Den genomsnittliga förbättringen (jämfört med placebo) för motion på Hamilton Depression Rating Scale var 4,70 poäng; den genomsnittliga förbättringen (jämfört med placebo) för motion på Beck Depression Inventory var 6,49. Antidepressiva läkemedel ger i genomsnitt mindre än 2 procentenheters förbättring jämfört med placebo. (Faktum är att i de flesta prövningar av antidepressiva läkemedel misslyckas läkemedlen med att slå placebo). Vissa forskare sätter tröskeln för en kliniskt signifikant effekt till 3 poäng jämfört med placebo, medan andra konstaterar att det krävs minst 7 poängs skillnad för en märkbar förbättring. I vilket fall som helst är den genomsnittliga förbättringen för fysisk aktivitet här större än för antidepressiva läkemedel.

Forskarna skriver att deras resultat visar “en kliniskt meningsfull minskning av depressiva symtom från måttlig till mild depression”.

Begränsningar

Publikationsbias (snedvriden publicering, red. anm.) anses ofta överdriva antidepressivas effekter eftersom studier där antidepressiva medel inte överträffar placebo ofta förblir opublicerade. I det här fallet tenderade dock publikationsbiasen att gå i motsatt riktning – vilket tyder på att fysisk aktivitet förmodligen faktiskt är ännu bättre på att behandla depression än vad publicerade studier visar. Som forskarna skriver: “Undersökningar av publikationsbias tyder på en underskattning av denna effekt.”

Forskarna noterade också några andra begränsningar, bland annat små urvalsstorlekar, korta försöksperioder, dålig bedömning av eventuella biverkningar och stor variation i de metoder som använts i de inkluderade studierna.

Forskarna använde dock en så kallad meta-regressionsanalys för att ta hänsyn till variation och fann att deras resultat inte förändrades. De genomförde också ett antal andra analyser, till exempel att begränsa analysen till endast personer med fasta depressionsdiagnoser. De inkluderade även endast studier med låg risk för bias. Återigen fortsatte träningen att visa en måttlig till stor effektstorlek för behandling av depression.

”Undergruppsanalyser visade att den positiva effekten av träning på depression kvarstod för alla undergrupper när det gällde depressionens klassificering, risk för bias, gruppträning, studiedeltagarens storlek och övervakning av träningsprofessionella,” skriver forskarna.

****

Heissel, A., Heinen, D., Brokmeier, L. L., Skarabis, N., Kangas, M., Vancampfort, D., . . . & Schuch, F. (2023). Exercise as medicine for depressive symptoms? A systematic review and meta-analysis with meta-regression. British Journal of Sports Medicine, 57, 1049-1057. http://dx. doi.org/10.1136/ bjsports- 2022-106282 [Länk]