Svensk översättning av Power Threat Meaning Framework nu publicerad

0
975

I Januari 2018 publicerade brittiska psykologförbundet ett alternativ till dagens diagnosmanualer inom psykiatrin, Power Threat Meaning Framework (PTMF). I veckan var det dags för svenska översättningen, Ramverket för Makt Hot och Mening (RMHM), att se dagens ljus. 

Sedan lanseringen av Power Threat Meaning Framework (PTMF) år 2018 har ramverket fått bred internationell uppmärksamhet och bland annat översatts i sin sammanfattande version till flera olika språk. I veckan publicerade brittiska psykologförbundet (BPS) en svensk översättning av sammanfattningen, Ramverket för Makt Hot och Mening (RMHM), på sin hemsida.

Ett alternativ till psykiatrisk diagnostik

Brittiska psykologförbundet lanserade PTMF som ett uttalat alternativ till dagens diagnosbaserade system. PTMF bygger också just på den diagnostiska modellens tillkortakommanden och kontraproduktivitet. – Den idag rådande sjukdomsmodellen har misslyckats katastrofalt i att hjälpa oss att förstå och avhjälpa människors problem och lidande, konstaterade Dr Lucy Johnstone, klinisk psykolog och en av huvudförfattarna bakom PTMF tillsammans med professor Mary Boyle, under sitt Sverigebesök förra året.

PTMF är ett försök att skapa ett konceptuellt alternativ till den diagnostiska modellen. Det är därmed inte att betraktas som en enskild modell eller en enskild metod. PTMF sammanfattar forskningsläget kring den roll som olika typer av makt spelar i människors liv, vilka hot som maktobalanserna kan utgöra för oss och hur vi har lärt oss att bemöta dessa hot, samt de sätt vi människor har lärt oss att reagera på olika typer av hot.

PTMF belyser också kopplingarna mellan sociala faktorer och psykiskt lidande, däribland hur till exempel fattigdom, diskriminering och ojämlikhet, samt trauman som övergrepp och våld, kan leda till känslomässig oro och psykiska problem.

Ramverket för Makt Hot och Mening

Svenska översättningen av PTMF, Ramverket för Makt Hot och Mening (RMHM), finns nu tillgänglig att kostnadsfritt ladda ner på brittiska psykologförbundets (BPS) hemsida.

Den officiella avtalspartnern gentemot BPS samt värdinstitutionen för översättningsarbetet har varit Umeå Universitet. Inom kort kommer Ramverket för Makt Hot och Mening (RMHM) också att finnas tillgängligt på Umeå Universitets hemsida.

För den svenska översättningen står flera olika personer med brett spektra av livserfarenheter och yrkesbakgrund. De som ingått i översättningsarbetet är följande:

Från Barn- och Ungdomspsykiatriska enheten på institutionen för klinisk vetenskap vid Umeå universitetet:

Inga Dennhag, docent, leg psykolog
Ida Blomqvist, MD, PhD, ST-läkare i barn- och ungdomspsykiatri
Lina Rådmark, MSc Pharmacy, PhD, Postdoktor
Erik Ekbäck, MD, doktorand, ST-läkare i allmänmedicin
Frida Carlberg Rindestig, leg psykolog, doktorand
Mio Negga, leg psykolog
Jenny Molin, docent, sjuksköterska

Dessutom:

Alain Topor, leg psykolog, professor vid Agder universitet
Ebba Karlsson, leg psykolog och överlevare/egenerfaren
Elisabeth Punzi, leg psykolog, spec. neuropsykologi, spec. klinisk psykologi, PhD, docent i
psykologi, lektor i socialt arbete på Göteborgs universitet
Frida Öhrberg, leg gymnasielärare i svenska och historia och egenerfaren
Carl Göran Svedin, MD, barn- och ungdomspsykiater, leg psykoterapeut samt affilierad
professor på institutionen för socialt arbete vid Marie Cederschiölds högskola
Peter Engelsöy, överläkare i barn- och ungdomspsykiatri, leg psykoterapeut

Redaktionen för översättningsarbetet har bestått av:

Eva Henje, professor vid Umeå Universitet och överläkare i barn- och ungdomspsykiatri med forskningsfokus på att skapa icke-farmakologisk behandling för unga med depression genom programmet Training for Awareness Resilience and Action (TARA).
Fanny Marell, MSc socionom leg. psykoterapeut, handledare och lärare i psykoterapi
Kerstin Hopstadius, leg psykolog, leg psykoterapeut, redaktör och översättare
Lasse Mattila, socionom, handledare i psykosocialt arbete, ordförande i Riksföreningen Kontext med fokus på kontextuell förståelse för psykiskt lidande, chefredaktör och ansvarig utgivare för webbmagasinet Mad in Sweden.

Mer information om och tillhörande material till PTMF, liksom den svenska översättningen, finns att ladda ner på brittiska psykologförbundets hemsida.

Lasse Mattila

Ladda ner Ramverket för Makt Hot och Mening (RMHM) >>

Läs mer om PTMF på brittiska psykologförbundets hemsida >>