Ny typ av terapi ska erbjudas vid OCD

0
604

Dagens Medicin, 2019-02-05
(Foto: Shutterstock)

Psykiatri Nordväst i Stockholm inför en fyra dagars-terapi för patienter med tvångssyndrom med start denna månad.

Metoden är utvecklad av två norska psykologer vid namn Gerd Kvale och Bjarne Hansen. Det är en annorlunda metod jämfört med den traditionella behandlingen vid tvångssyndrom, eller Obsessive-Compulsive Disorder, OCD, som består av många veckor av KBT-terapi.

Den norska metoden är en intensivbehandling på fyra heldagar, och innehåller både gruppmoment och individuella behandlingstimmar. Behandlingen utförs där tvånget finns, som till exempel i patientens hemmiljö. Efter de fyra dagarna utformar patienten och behandlaren tillsammans ett tränings- och underhållsprogram. I februari startar projektet med två pilotgrupper. Kliniken ingår även i en internationell forskningsstudie där kliniker i Reykjavik och Houston deltar.

Läs hela artikeln här.