GALET #2 Alain Topor: Återhämtningens hinder och möjligheter

0
305

Tillsammans med Alain Topor minns vi tiden då patienter på mentalsjukhus i Sverige var rättslösa. En psykiaters ord var lag. Vi pratar om antidepressiva och att dessa kan fungera, men inte bättre än placebo. Vi pratar om vad som faktiskt fungerar vid psykiskt lidande, och tro det eller ej, men mikroaffirmationer spelar en mycket stor roll, så väl som en femhundring. Vi pratar om allt som försvårar och underlättar både återhämtingen hos patienter och vårdpersonalens insatser, allt i samma system. Och så klart pratar vi om den osunda relationen som har vuxit sig stark i Sverige mellan läkemedelsbolagen, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU). Vi pratar också om den starka ideologin som lade grunden för det svenska systemet som nu biter sig själv i rumpan. Att lika behandling blir väldigt orättvist och ineffektivt. Vi pratar om den biomedicinska modellen som nu har total dominans inom vård, skola och omsorg.

Alain Topor är psykolog, professor, forskare, docent och författare. Han har jobbat på Stockholms Universitet och jobbar just nu på Universitetet i Agder, Norge. Alain både forskar och undervisar och har många års erfarenhet av kliniskt arbete inom psykiatrin och socialtjänsten som bland annat familjeterapeut.

Läs mer om och lyssna på samtliga avsnitten i säsong 1 >>

Producent: Sofia Arvegård Wallin
Ansvarig utgivare: Lasse Mattila

Tack till Jonas Meadow för musiken och tack till Tobias Wallin som har hjälpt oss med logotypen.