Så skulle basinkomst påverka välfärdsstaten

0
62

Syre, 2023-02-11

En femhundralapp extra i månaden. Det hjälper personer med långvariga psykiska problem att må bättre, visar en svensk studie. Men några experiment med riktig basinkomst har ännu inte gjorts i Sverige. Och hur skulle basinkomst påverka välfärdsstaten? Det råder det delade meningar om.

Sedan 1990-talet har det ekonomiska skyddsnätet stramats åt i Sverige. Både när det gäller sjukförsäkringen och försörjningsstödet, tidigare kallat socialbidrag. En av dem som fallit mellan stolarna är Harry Rosenbom, som egentligen heter något annat. Han jobbade som lärare i en småstad i södra Sverige och brann för jobbet – så mycket att blev helt utbränd.

–Jag ramlade ner i ett svart hål, berättar Harry Rosenbom, i en tidigare intervju i Syre.

Läs hela artikeln >>