Autism på modet

0
452

Psykologtidningen, 2022-12-16

Autismdiagnosen exploderar. För varje år blir tusentals fler barn och vuxna utredda. I Stockholms län har 5,2 procent av tonårspojkarna diagnosen.
– Vi pratar om ett annat tillstånd än vi gjorde för tjugo år sedan, säger Sebastian Lundström, psykolog och forskare på Gillbergcentrum.

På 1960-talet var prevalensen för autism en halv promille. Symtomen var tydliga och manifesta. Klinikerna sägs ha ställt diagnosen medan de hämtade patienten i väntrummet. I dag har siffran hundrafaldigats. En del av gruppen är så välfungerande att även de mest tränade behöver tid för att se deras problem. Uppgången skedde först gradvis, men från år 2007-2008 syns en raketökning.

– Vi vet inte riktigt vad som hände, men vi vet att autismsymtomen i befolkningen är helt konstanta – studier visar att vi inte får mer autismsymtom alls, men vi får fler och fler diagnoser, säger Sebastian Lundström.

Läs hela artikeln >>