Psykiatrins ansvar…

0
499

När alla möjligheter är uttömda och inget har gjort att patienten mår bättre, har vården och psykiatrin ett ansvar att vara uppdaterade enligt den senaste forskning. De ska enligt IVO sedan 2020 hänvisa till vissa andra behandlingsmetoder. En av de är tapping.

Jag är en av de patienter där inga terapier eller läkemedel har hjälpt mig att må bättre. Enligt IVO borde läkarna ta reda på alternativ för mig och rekommendera mig det. Detta har aldrig någonsin hänt. Ingen har någonsin hänvisat mig, nämnt eller rekommenderat tapping. Inom psykiatrin vet de flesta inte ens om vad det är! Amerikanska psykologiförbundet godkänner Tapping-metoden som fortbildning och i många länder används tapping som bl.a. traumabehandling.

”Över 100 vetenskapliga studier, review-artiklar och meta-analyser om tapping har publicerats i professionella, peer-reviewed tidsskrifter. Bland de mer än 45 randomiserade kontrollerade studier och mer än de 39 resultat-studier som idag har gjorts om tapping, visar 98% av studierna positiva resultat. Därutöver har 4 meta-analyser och 5 systematiska genomgångar gjorts.” [1]

Källa: https://mindfultapping.se/evidens/

EMDR är en annan traumabehandling som har evidens. WHO rekommenderar EMDR som ett förstahandsval vid behandling av PTSD.  https://emdrcanada.org/. Jag som har C-PTSD har aldrig blivit erbjuden EMDR behandling under alla mina år inom psykiatrin. Nu i dagarna kollade jag vilken tillgänglighet det finns för en boende i Region Skåne att få EMDR behandling. Det finns inte en enda mottagning eller praktik som har avtal med Region Skåne så att man kan använda högkostnadskort. Nej, hos allihopa måste du betala privat och alla har inte råd. Samma sak med tapping. Finns bara privat behandling.

Man har alltså gjort upp regler att det ska rekommenderas till vissa traumabehandlingar men det finns ingen tillgång för de som inte har ekonomiska medel. Jag själv anser att det rimmar väldigt dåligt i mina öron. IVO säger, hänvisa dit när allt är uttömt men det finns inga avtal? Så hur ska en så sjuk patient där alla terapier är uttömda någonsin få behandling de har rätt till men inte råd med?

Detta leder också till diskriminering. Endast de med ekonomiska fördelar har möjligheter till vård som kan vara livsnödvändig. Andra får vara utan och leva utan vård livet ut med ett oerhört lidande. Har vi inte alla rätt till samma vård som rekommenderas av WHO och Socialstyrelsen? EMDR är till och ed listat på vårdguiden 1177. Så jag kommer aldrig kunna få EMDR tyvärr, trots att jag har ett skriande behov av det. Det här är verkligen något som borde ses över.

Många som varit med om trauma har kroppsminnen eller psykosomatiska smärtor. För att få hjälp med det behövs hjälp av ex fysioterapeut. De finns det en del av som har avtal. Men om de inte skulle fungera för dig, som i mitt fall, är du redan i ett mycket sämre läge. I hela storstaden jag bor i finns en enda naprapat som har avtal och tar högkostnadskort. Samma mottagning har också en kiropraktor. Det är alltså inte lätt för traumadrabbade att få den vård som ligger utanför boxen och den traditionella vården.

Läkaren har skyldighet att rekommendera dig vidare när annat inte fungerar. När jag var inlagd i somras bad jag om hjälp på avdelningen, både hos läkare, en sjuksköterska och en kurator att få hjälp med att hitta akupunktur som går på högkostnadskort. Deras svar var att jag får leta reda på det själv. Likaså en fysioterapeut. Där satt jag, icke fungerande med en helt slutkörd anhörig och vi hade verkligen inte längre ork till att leta runt i hela staden efter detta. Men det var precis det vi tvingades göra efter utskrivningen. Hade vi inte orkat hade jag åter ramlat mellan stolarna som det så fint heter.

Det här med att erbjuda behandlingar som är listade på 1177, som rekommenderas av WHO och som IVO säger ska rekommenderas när allt är uttömt är inget som fungerar i praktiken. Det behöver bli ändring på det! Fler behandlingsmetoder behöver bli tillgängliga och dessutom också ha avtal med vården så att man kan få den via remiss.

Bianca X

[1] Mindfultapping.se. Evidens för EPICA-modellen. https://mindfultapping.se/evidens/, 2021-04-15.