Ny podcast om psykiatri och psykofarmaka

0
513

Tidigare i höst lanserades en ny podcast, Psykofarmakapodden, om psykiatri och psykofarmaka. Initiativtagaren till podcasten är författaren och rådgivaren i frågor om psykofarmaka, Anna Nederdal, som tidigare bl.a. skrivit boken Fri från psykofarmaka och som även administrerar hemsidan Nedtrappning av psykofarmaka.

Många med erfarenheter av psykiatrin vittnar om att de blir sämre av den behandling som sjukvården och psykiatrin erbjuder. Psykofarmakapodden är en ny podcast där människor berättar om sina erfarenheter av psykofarmaka och psykiatri.  – Denna problematik måste diskuteras, och jag hoppas att Psykofarmakapodden kan bidra till det viktiga samtalet om att vi behöver fler behandlingsalternativ som hjälper människor i kris att må bättre, säger Anna Nederdal.

Podden har i skrivande stund publicerat sex avsnitt där inbjudna gäster diskuterat bl.a. den höga förskrivningen av psykofarmaka till barn i Sverige, att ECT blir allt vanligare, och att antidepressiva läkemedels biverkningar är fler än många känner till.

– Sverige är ett av det länder som förskriver mest antidepressiva i världen, men svensk sjukvård vet inte hur man trappar ner tabletterna. I mitt arbete som rådgivare möter jag människor som fått sina liv förstörda av sjukvårdens okunskap, och allt detta sker i det tysta, ingen vill tala om att vården ofta gör människor sjukare, säger Anna.

Det är just denna tystnad som varit upphovet till Annas initiativ till Psykofarmakapodden, som syftar till att starta samtalet i ämnet och bjuder in alla som vill delta och som vill bidra till mer kunskap och förståelse om det behov som svensk sjukvård borde och ska tillgodose.

– Den medicinska behandling som finns idag och de sätt sjukvården bemöter människor i kris är inte längre hållbart, människosynen inom svensk sjukvård måste förbättras och förändras. Vi står inför ett paradigmskifte och det är sannerligen på tiden, avslutar Anna.

Vill du lyssna på Psykofarmakapodden kan du gär det här: https://poddtoppen.se/podcast/1482513605/psykofarmakapodden

Vill du bidra med din kunskap eller berätta din historia kontakta Anna Nederdal här: psykofarmakapodden@gmail.com.

Lasse Mattila


Fakta om Psykofarmakapodden

Psykofarmakapodden produceras av Nederdal produktion.
En podcast av: Anna Nederdal
Mer om Anna Nederdal: Författare, rådgivare och medmänniska i frågor om nedtrappning av psykofarmaka

Vill du veta mer om nedtrappning av psykofarmaka och behöver hjälp med det, kan du kontakta Anna här: https://nedtrappning-psykofarmaka.se