Forskare: En livlina för dem som behöver stöd

0
90

SVT, 2019-11-13

Slutna stödgrupper på nätet har blivit ett andningshål för många som går igenom livskriser, som förlusten av en anhörig.
– Hur paradoxalt det än kan låta kan det kännas tryggare att prata om riktigt svåra saker med någon man inte känner, säger forskaren Ylva Hård af Segerstad.

En kvinna sitter i ett provrum med mobilen i handen. Inför en sluten grupp på Facebook berättar hon att hon är i butiken för att prova ut kläder till sitt barns begravning, men behöver hjälp för att klara av situationen. Inom några minuter har hon fått respons från andra sörjande föräldrar. Kramar, hjärtan och konkreta råd från andra som delar hennes erfarenheter.

– Det är ett förfärligt exempel men visar tydligt hur hon kunde få kontakt med gruppen, just där och då när hon behövde det, säger Ylva Hård af Sergerstad, docent på Göteborgs universitet.

Träffar andra med samma erfarenheter
Kvinnan i provrummet är ett exempel från hennes forskning om hur föräldrar hjälpt varandra i stödgruppen “Vi som förlorat barn”.  Studien visade att många hade ett stort behov av att prata om sin förlust, men kände att det var svårt att vara så öppna som de önskade med vänner, familj och bekanta. Men i stödgruppen fanns en stor och omedelbar tillgång till andra med samma erfarenheter.

Många upplevde att det är lättare att blotta sig för okända.

Läs hela artikeln så se reportaget här.