GALET #4 Dunja Grisell: ECT och när det blir riktigt GALET!

0
195

Följ med Dunja Grisell när hon berättar om sina egna upplevelser av psykiatrin och när det går riktigt galet. Hennes berättelse är ett exempel på när vården patologiserar, diagnostiserar och medikaliserar en frisk, fullt mänsklig och funktionell reaktion på en svår och skadlig situation. Hur den ena felbedömningen leder till den andra som leder till psykofarmaka och elchocker – som leder till självmodstankar, inläggning och kognitiv nedsatthet som består än i dag, 16 år efter avslutad behandling. Vi pratar om hur Socialstyrelsen sa nej till den så välbehövliga rättsliga processen. Vi pratar om vikten av att hitta fler med egenupplevd erfarenhet och hur aktivismen kan bli ett sätt att skapa mening av någonting som annars är svårt att begripa. Vi pratar om peer support och hur stor meningsfullhet det finns i att hjälpa andra som har utsatts för eller upplever liknande situationer som en själv.

Dunja Grisell är utbildad doula och certifierad peer support och pluggar just nu till psykoterapeut. Hon sitter i styrelsen för Riksföreningen Kontext, en förening som jobbar med opionsbildning kring synen på psykiskt lidande. Dunja kallar sig själv “survivor”. Hon är en överlevare av svensk psykiatri och psykiatrikritisk aktivist.

Läs mer om och lyssna på samtliga avsnitten i säsong 1 >>

Producent: Sofia Arvegård Wallin
Ansvarig utgivare: Lasse Mattila

Tack till Jonas Meadow för musiken och tack till Tobias Wallin som har hjälpt oss med logotypen.