Psykiatrins diagnossystem behöver uppdateras

1
312

Dagens Arena, 2023-12-15

Antalet diagnoser har ökat dramatiskt, en helt orealistisk ökning, skriver psykolog Ulf Hjelm.

1967 övertog landstingen mentalsjukhusen från staten. Sedan dess har Socialstyrelsen varit tongivande i den svenska psykiatrins positiva förändringsprocesser. Under åren har psykiatrin blivit en medicinsk och sjukvårdande specialitet, och förklaringar till psykisk sjukdom har flyttats till hjärnans mikroprocesser, neurologiska dysfunktioner och genetiska avvikelser. Teorier om hjärnstress och hjärntrötthet har blivit viktiga positiva förklaringar. Samma positiva värden har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och diagnoser som autism, atypisk autism, ADHD och ADD för patienter och samhället.

Men med ICD-10-SE förstärkte Socialstyrelsen diagnossystemets biologiska tyngdpunkt högst väsentligt.

Läs hela artikeln >>

1 COMMENT

  1. Intressant, läsvärd och ganska klok artikel. Stämmer bra det som sägs i inledningen, och känns ju minst sagt väldigt synd att ord som hjärntrötthet, hjärnstress, sårbarhetsfaktorer, till stor del sorterats bort idag.
    Eller endast mycket ytligt beaktas.

    Professionella som inte med större mod och kraft sätter sig emot, sådant som psykologen nämner, och som man förstår att han är emot, hör ej hemma alls i mänskovårdande yrken, är min uppfattning. Tveksamt ens, om man bör kalla en del av dom mest cyniska professionella för mänskor.

    Så länge det inte drabbar en själv och så länge man själv inte blir utsatt, verkar det vara ok att flyta med allt i den vedertagna strömmen, får jag känslan av att inställningen bland professionella är annars. En liten minoritet opponerar sig, men som mest skriftligt, muntligt, och inte inom själva verksamheterna. Vilket är otillräckligt.