Pat. är frisk och pigg – för övrigt

0
705

I augusti 1956 kom Gunnel Bergstrand, då en 20-årig sjuksköterskestudent, frivilligt tillsammans med sin mamma och församlingspräst till Restads mentalsjukhus i Vänersborg, där hon blev inlagd och tvångsvårdad under de följande tre månaderna. Detta är en film där Gunnel själv visar runt på gamla stormavdelningen på nuvarande Restad Gård och berättar om behandlingen på mentalsjukhuset, den diagnos hon då fick och hur den har påverkat de möjligheter hon haft och de val hon gjort under resten av livet. Gunnel är i dag 84 år och efter en höftoperation för några år sedan kom alla de traumatiska minnena tillbaka och hon bestämde sig för att våga beställa ut och gå igenom sin journal. Efter att ha tigit i 50 år har hon nu beslutat att bita huvudet av skammen och öppet berätta om sina upplevelser och aktivt arbeta mot bältesläggning och tvångsvård i dag.

Du finner filmen på YouTube här.

Fakta