Oktoberbarn av Linda Boström Knausgård

0
277

Periodvis mellan 2013 och 2017 är författaren tvångsinlagd på en psykiatrisk avdelning, där hon utsätts för upprepade serier ECT-behandlingar, det vill säga elektricitet som framkallar ett slags epileptisk kramp. Behandlingen är vanlig och anses vedertagen för många psykiska åkommor, men forskare är ännu oense om dess effekter och bieffekter. För författaren började liv och minnen försvinna redan medan behandlingarna på »fabriken« pågick.

Linda Boström Knausgårds tredje roman Oktober barn är en ursinnig uppgörelse med psykiatrin men också ett allt mer desperat minnesarbete, en ojämn kamp mot dörrar som slutgiltigt stängs, där barndom, ungdom, äktenskap, föräldraskap och skilsmässa flimrar förbi, och människor och platser träder fram i blixtbelysning. En förtvivlad bok helt utan försvar, en berättelse som i grund och botten bara vill finnas kvar.

Fakta

 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Antal sidor: 189
 • Utgivningsår: 2019
 • Upplaga: 1
 • Förlag: Modernista
 • Medarbetare: Lars Sund (form)
 • Dimensioner: 190 x 125 x 19 mm
 • Vikt: 301 g
 • SAB: Hc
 • ISBN: 9789178930555

Om författaren

Linda Boström Knausgård debuterade som poet 1998. Hennes första roman, Helioskatastrofen (2013), belönades med Mare Kandre-priset. Romanen Välkommen till Amerika nominerades till Augustpriset 2016 och har översatts till tretton språk.