Rekordmånga barn får sömnmedel

0
60

SVT, 2019-10-10

Allt fler barn och unga får sömnmedel utskrivet. Detta trots att man enligt Läkemedelsverket inte vet de långvariga effekterna som sömnmedel har på barn.

I hela landet fick upp emot 58 barn per 1 000 invånare sömnmedlet melatonin utskrivet under 2015. Under 2009 var motsvarande siffra upp emot tio personer, enligt en rapport från Läkemedelsverket som kom tidigare i år.

Enligt Läkemedelsverket är Sörmland, efter Stockholm och Uppsala, det län där det skrivs ut mest sömnmedel till barn. Och det sker alltså trots att man fortfarande inte vet vilka långvariga effekter som sömnmedlet melatonin har på barn.

– Man ska tänka sig för när man skriver ut medicin till barn, särskilt när det handlar om sömnmedel eftersom vi ska ha gjort andra insatser innan vi går in med det, säger Sofia Mossfeldt, enhetschef och överläkare på BUP i Sörmland.

Läs hela artikeln och se reportaget i sin helhet här.