Hästar kan hjälpa personer med schizofreni att må bättre

1
190

SVT, 2019-08-16

Personer med schizofreni och stark ångest har ibland svårt för mänskliga kontakter och blir i vissa fall isolerade. Men att promenera med hästar kan bryta isoleringen och öka välmåendet i den här patientgruppen. Det visar en färsk studie från Högskolan i Halmstad.

HUT står för hästunderstödd terapi och rehabilitering vid psykisk ohälsa. Det börjades testas på en gård i Simlångsdalen utanför Halmstad under 2018. Terapiformen vänder sig till medlemmar i IFSAP i kommunen, alltså Intresseföreningen inom schizofreni och andra psykotiska tillstånd.

Tappade familj och vänner

Sammanlagt har ett tjugotal medlemmar medverkat vid sex tillfällen vardera. Tillsammans har de matat, borstat och promenerat med hästarna ute i naturen. En av deltagarna heter Glenn Henner som kommer från Halmstad. För 23 år sen fick han diagnosen schizofreni och under tio år har han i stort sett levt isolerad.

– Man förlorade allt. Jobb, familj, vänner. Det har tagit lång tid att komma dit jag är i dag. Att få komma ut och röra på mig såhär betyder jättemycket, berättar han för SVT Nyheter Halland.

Läs mer och se hela reportaget här.

1 COMMENT

  1. Kan nog vara en bra ide. Bättre än mediciner och sega samtal med indoktrinerade arbetare inom psykiatrin och deras begränsade ramverk. Finns dock många skäl att vara kritiskt till diagnosen schizofreni, även om jag inte förnekar de drabbades lidande.