Läkaren Gita jobbar ideellt för att hjälpa våldtagna

0
219

Aftonbladet, 2019-03-03

Personer som har utsatts för sexuella övergrepp larmar om att de står utan vård efter att specialistkliniker stängts. Allmänläkaren Gita Rajan driver sedan 2015 ideellt en egen klinik där hon tar emot personer som utsatts för övergrepp.– Jag har bland annat kört jourläkarbil på nätterna och jobbat som hyrläkare för att få det att gå ihop ekonomiskt, säger Gita Rajan.

Ur frustrationen över att inte veta vart hon skulle remittera sina patienter som skadats psykiskt efter sexuella övergrepp föddes idén om att starta en egen forskningsanknuten klinik. Gita Rajan, specialist i allmänmedicin, har genom åren träffat många patienter inom primärvården vars problematik i grunden beror på trauman.
– De finns inom alla typer av sjukvård och behandlas för återkommande symtom som sömnsvårigheter, utmattning och smärta. Genom att identifiera de här personerna kan man erbjuda rätt sorts vård. Men problemet är vart man ska skicka remiss, säger Gita Rajan.

Behandlar fel sak
Tidigare har det funnits specialistmottagningar som tagit emot personer med komplexa skador efter sexuella övergrepp. I dag hänvisas patienterna till primärvården eller allmänpsykiatrin.
– Problemet är att man behandlar symtomen där, inte traumat. Ofta saknas det också kunskap om just sexuella övergrepp, och då är det svårt att hjälpa patienterna och det blir lätt fel, säger Gita Rajan.

Läs hela artikeln här.