Socialstyrelsen kartlägger ECT-behandling i vården

0
59

Dagens Medicin, 2009-11-23

Elbehandling, ECT, har visat sig kunna orsaka svår minnesförlust. Nu ska Socialstyrelsen kartlägga omfattningen.

Bakgrunden till undersökningen är uppgifter om att ECT har ökat de senaste åren och att patienter drabbats av svåra minnesförluster.

ECT är en effektiv behandlingsform vid svår depression, och det är tidigare känt att den kan ge biverkningar som minnesstörningar. Nu har Socialstyrelsen och SVT:s Uppdrag Granskning uppmärksammat betydligt svårare fall av minnesförlust som följd av behandlingen.

– Vi kommer att begära in information från landstingen för att få en bild av läget. Vi är oroade över uppgifterna om förekomsten av svåra biverkningar. Dessutom vittnar flera patienter om negativt bemötande inom vården när de påtalat problemet, säger Anders Printz, chef för Socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning i ett pressmeddelande.

Kartläggningen av ECT-behandlingar inom vården ska vara klar under våren 2010.

Läs originalartikeln här.

Previous articleFick diagnos efter 20 minuter
Next articleSverige bryter mot tortyrförbudet
Mad in Sweden fungerar som ett forum för dem som är intresserade av och vill reformera samhällets syn på och insatser vid psykisk ohälsa. Vi strävar efter en kritisk granskning av gällande hälsoparadigm och en rik mångfald av röster och erfarenheter i ämnet.