Fick diagnos efter 20 minuter

0
315

Expressen, 2008-11-12

Trött och nere men gladare ibland.
Expressens medicinreporter Anna Bäsén testade hur lätt det är att få den nya diagnosen.
Efter bara tjugo minuter hos en psykiater hade hon fått diagnosen bipolär light – och ett recept på Lamictal.

Bipolär light är den nya trenddiagnosen och enligt ledande experter på bipolär sjukdom ställs den alltför ofta och på för svag grund.
Vi beslöt att testa hur lätt det egentligen är att få diagnosen. Jag gick till tre psykiatriker med en påhittad problematik: nedstämdhet och sömnproblem sedan en tid tillbaka och en misslyckad behandling med antidepressiv medicin.
Besöket hos en välrenommerad privatpsykiater i Stockholm blir kort men effektivt. När jag berättar att jag ibland känner mig mer uppåt, att jag då och då startar lite väl stora projekt – som att tvätta alla fönstren hemma – och att jag ibland köper skor och kläder i onödan så är saken klar, enligt psykiatern. Jag är drabbad av bipolär light, förklarar han.

”Kommit de senaste åren”

– Det är ju lite underdiagnosticerat. De typiska manodepressiva har redan behandling, men den här mildare varianten har kommit först de sista åren, säger psykiatern.
Psykiatern berättar att det nu finns nya mediciner som hjälper, en av dem är Lamictal.
– Lamictal gör att ditt tempo blir lite lugnare. Du får inte så tunga perioder och blir lite jämnare i humöret, får lite mer is i magen, säger han.
Några biverkningar har medicinen egentligen inte, berättar han, utöver sällsynta men allvarliga hudutslag.
Tjugo minuter senare står jag utanför kliniken, diagnostiserad med en psykisk sjukdom, med ett recept i ena handen och en broschyr om Lamictal i den andra.
Medicinen kanske jag ska ta resten av livet.

Läs hela artikeln här.