Varför tar 1,2 miljoner svenskar antidepressiva mediciner?

0
81

Svenska Dagbladet, 2024-05-05

Läkaren André Marx hävdar att vi för länge sedan passerat en brytpunkt – där anti­depressiva mediciner skadar fler än de hjälper. Men påståendet saknar vetenskaplig grund, säger hans kritiker.

Piller eller terapi? Ett namn som ofta dyker upp i debatten är läkaren André Marx, som blivit Sveriges kanske mest uppmärksammade kritiska röst mot antidepressiva läkemedel. I veckan publiceras hans bok, ”Älskade hatade antidepp” (Mondial bokförlag).
Men hans inställning i frågan är kontroversiell. Flera välrenommerade forskare och läkare som SvD talat med framhåller att riskerna med antidepressiva generellt är låga. Det är individuellt hur patienter svarar på behandlingen, många blir hjälpta – på andra fungerar den sämre. Även André Marx påpekar att det finns en grupp användare som blir hjälpta.