Den 15 december släpper vi podden GALET – om psykisk hälsa och välbefinnande i en ny tid

0
168

På fredag den 15 december är det äntligen dags för lansering av vår nya podd, GALET – om psykisk hälsa och välbefinnande i en ny tid. En podd som vi önskar ska utbilda och inspirera till utveckling på individnivå såväl som samhällsnivå.

I dagens samhälle ska mänskliga upplevelser passera igenom ett nålsöga av standardiserade och kostnadseffektiva processer. Högst individuella och kontextuella upplevelser ska formas till en fyrkant för att passa in i boxen. Vi har skapat ett system som patologiserar, diagnostiserar och medikaliserar mänskliga reaktioner på livets utmaningar. Vi måste börja fråga oss själva varför, varför ser det ut som det gör? 

I första säsongen av podden vill vi tillsammans med våra gäster identifiera problem med dagens paradigm när det gäller psykiskt lidande. Vi kommer att prata om psykiatrin, om diagnosmanualen, om evidens och vad det faktiskt betyder. Vi kommer att prata om den oroväckande relationen mellan läkemedelsbolagen, Läkemedelsverket och Socialstyrelsen. 

Vi kommer även att prata om neuroleptika och om vår högst individuella kemiska sammansättning som gör det omöjligt för en läkare att förutspå hur ett visst preparat kommer att påverkar oss och vårt psyke. Vi kommer att prata om personlig utveckling som vandrar vidare till själens behov av mening och att bidra till en bättre värld. 

I säsong ett kommer vi också att prata om positiva mikroaffirmationen och vilken påverkan dessa kan ha för en människas återhämtning. Vi kommer att prata om ECT, elektrokonvulsiv terapi, alltså elchocker – och hur GALET det kan gå. Vi kommer att prata om konstens betydelse och behovet av att uttrycka sig i olika former för att bearbeta och återhämta sig från svåra händelser i livet. Och sist men inte minst, lyssna till hur en individ lyckades framkalla och landa en psykos utan läkare och helt utan mediciner.

Det är kanske dags att flörta med tanken om att må dåligt kan vara en bra början. Men för att våga göra det behöver vi ett paradigm som vågar se det så. Ett paradigm som vågar tänka bortom den biomedicinska modellen. Psykiskt lidande kan inte alltid botas med biologiska, kemiska eller fysiska perspektiv. Det finns mer. Någonting lever bortom våra vetenskapliga metoder. Vi behöver en ny tid. En tid som vågar känna det som inte går att se, som vågar tro på något som ännu inte går att mäta. Det går folkens, det går!

Sofia Arvegård Wallin