Rättspsykiatrin yogar sig till bättre hälsa

0
252

Västra Götalandsregionen, 2023-05-03

Minskad impulsivitet och aggressivitet, förbättrad uppmärksamhet och sömn. Det var några av resultaten när fängelsedömda fick chansen att utöva yoga regelbundet. Nu testas konceptet även inom rättspsykiatrin, bland annat på Brinkåsen i Vänersborg.

Under tio veckor har åtta patienter och fem medarbetare på Brinkåsens rättspsykiatri varit en del av forskningsprojektet som leds av Nóra Kerekes, professor i medicinsk vetenskap med inriktning psykiatri vid Högskolan Väst.

Sandra Kriewitz, hälsopedagog på Brinkåsens rättspsykiatri, är erfaren yogalärare och håller i passen tillsammans med kollegorna Zahir HuzejrovicAnki Eriksson och Ramona Gravander Pettersson. Hon är väl medveten om yogans positiva effekter, för både kropp och själ.

– Att vara inlåst påverkar dig och ditt mående, särskilt om du har andra psykiska besvär i grunden. Det känns fantastiskt att kunna hjälpa våra patienter att, utan läkemedel, till exempel lindra sin ångest och förbättra sin sömn.

Läs hela artikeln >>

Artikelfoto: Västra Götalandsregionen