Anorexisjuka Thyra bältades 34 gånger i rad: “Kommer aldrig bli hel”

0
109

SVT, 2022-12-07

Anorexisjuka Thyra bältades 34 gånger under två månader för att tvångsmatas. Hon beskriver det som ett trauma och är kritisk till hur vården använder den kontroversiella metoden. – Man ska alltid få en chans att gå med på det frivilligt, det fick inte jag, säger Thyra.

När Thyra, som egentligen heter något annat, var 16 år tog anorexin ett hårt grepp om hennes liv. Under tvångsvården på barnpsykiatrin på Östra sjukhuset i Göteborg spändes hon upprepade gånger fast i händer och fötter för att sondmatas via en gummislang i näsan ner till magen.

– Det är ett oerhört stort ingripande i den personliga integriteten och det upplevs som både skrämmande och förnedrande, säger juristen Anna Nilsson som forskar på tvångsvård vid Lunds universitet.

Läs mer och se reportaget >>