Så bemöter du medicinsk gaslighting

1
197

Tidningen Kurera, 2022-10-27

Har du efter ett läkarbesök börjat tvivla på dina egna symtom, och fått din oro eller upplevelse förminskad? Då kan du ha drabbats av “medicinsk gaslighting”. Ett fenomen som i förlängningen kan göra att du får en felaktig eller försenad diagnos. Och som drabbar vissa av oss oftare än andra.

Läs hela artikeln >>

Bild på läkare i samtal med patient.

1 COMMENT

  1. Bra! Fast jag fattade inte hur dom kommit fram till att just vissa grupper drabbas oftare än andra. Fanns ingen källa till det vad jag såg.

    Vad gäller dom tre tipsen som gavs, så kan väl tilläggas att man även kan skaffa en third och fourth opinion. Gärna utomlands. Betraktas läkaren i fråga(third, fourth, utomlands) som en auktoritet inom sitt område, är det lite mer uppenbart om någon här på hemmaplan ljuger/gaslightar.

    Tips 2 som gavs, att ha med en extra person, ett vittne, behöver ju inte vara bra. Beror på vem det är, personens engagemang, kunnighet, pålitlighet, osv. Rätt många är nog vana att bara ta det som en enskild läkare säger, för sanning rakt av. Finns väl t.ex. exempel på historier från madinsweden.com(amerika) där anhöriga varit mer eller mindre likgiltiga eller farligt godtrogna.