Läkarna anmäls för livsfarliga recept – får inga påföljder

1
158

SVT, 2022-10-23

Landets apotek gör 200 anmälningar per år om läkare som skriver ut farliga mängder narkotika – ofta till patienter med missbruk. Men vad händer med de anmälda läkarna?

Konsekvenserna är få och utredningarna kan ta flera år, visar SVT:s granskning.

– Det är helt åt skogen, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges apoteksförening.

En man dör i en överdos 2021. I blodet har han höga doser av det antidepressiva läkemedlet sertralin, enligt anmälan.

Läkemedlen hade han fått av flera olika läkare, bland annat via videosamtal med nätläkarbolaget Doktor.se. Trots flera larm om mannens missbruk och självmordsförsök fortsatte förskrivningarna av tunga narkotikaklassade läkemedel.

Läs mer och se inslaget >>

1 COMMENT

  1. Nätläkare och vårdkontakter via videolänk… Tycker det är konstigt att inte mer kritiska röster höjts mot detta.
    Ett möte på plats är ju alltid mycket bättre och säkrare. Verkar i hög grad handla om att antingen tjäna pengar eller spara pengar, den här pågående trenden med nätläkare och vårdkontakter via videolänk. Kan säkert finnas undantag där nätkontakt är ett tillskott.

    Det blir väl också en krock mellan dels patientens rätt till integritet och läkarens möjlighet att gå in (och hitta) i journaler som andra vårdgivare gjort, t.ex. om läkemedel. Kan ju vara livsavgörande, t.ex. om man inkommer till en akutmottagning via ambulans och har flera mediciner utskrivna av olika läkare.