“Respekt till dig bror” – om bemötandets betydelse inom vården

0
153

Läkartidningen, 2022-01-21

Patienten hade precis kastat en stol över hela väntrummet och hans flickvän hade försökt lugna ner ­honom. Det var då receptionen ringde in väktarna. 

Väktarna satt utanför vårt lilla rum och väntade på en ursäkt att få komma in.

Psykiatribakjouren, hon med förkärlek för Cymbalta, såg lite orolig ut. Hon sa att jag skulle föra samtalet i denna konsultation. Jag var en dryg månad in på min sidoutbildning på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. 

Patienten såg sig om med flackande blick, rakt mot mig med misstänksamhet, sedan över till sin flickvän, som satt på hans vänstra sida, och slutligen mot »Cymbalta­bakjouren« snett bakom mig.

Tatueringarna rann från ansiktet och utmed halsen och de signalerade för den insatte vilket krimi­nellt gäng patienten tillhörde och vad han hade åstadkommit, och för den oinsatte att man gör bäst i att hålla sig långt borta. Halsmusklerna vibrerade av anspänning. Plötsligt reste han sig och drämde till träbordet framför sig. Smällen ekade ut i rummet och jag kunde se i ögonvrån hur Cymbaltabakjouren hoppade till i riktning mot dörren för att tillkalla vakten.

Läs hela artikeln här.