Antidepressiva inte enda svaret

1
289

Dagens Arena, 2021-02-04

LEDARE. Recept på antidepressiva läkemedel har blivit stressade läkares viktigaste verktyg vid depression – trots att Socialstyrelsen i första hand rekommenderar samtal och terapi. Denna ensidiga behandlingsinriktning behöver balanseras med en laglig rätt till medicinfri psykvård.

Den ledande orsaken till ohälsa och funktionsnedsättning bland människor i världen idag är inte kroppsliga åkommor, utan depression.
Sverige ligger bland de högsta av 13 jämförbara länder i antalet besök per invånare för såväl barn- som vuxenpsykiatriska mottagningar. Vi är även ett av länderna med högst användning av antidepressiva läkemedel.
Den behandling Socialstyrelsen rekommenderar i första hand är samtalsstöd, psykopedagogisk behandling eller KBT. Läkemedel ska förskrivas som ett komplement.

Men så ser det inte ut, framgår av Fredrik Mellgrens artikelserie i SvD om massmedicineringen av deprimerade med de SSRI-preparat som påverkar serotoninhalten i hjärnan. Istället är det tvärtom.
Sedan 2006 har förskrivningen i Sverige ökat med 25 procent.

Läs hela artikeln av Liv Bäckström här.

1 COMMENT

  1. Det är knappast så att en “läkare som känner stressad” skulle bli av med legitimation eller bli prickad, bara för att hon/hen/han accepterar att en patient avböjer medicin. Fler läkare borde nog lägga bort den mesta av den tid som går åt till att övertala patienter om medicin, till annat, t.ex. samtal eller lära känna patienten.

    Blir någon som psykiatriker eller allmänläkare sparkad pga för respektfullt bemötande gentemot patienten, så är det ju i så fall ingenting att skämmas för eller som kommer utgöra något stort hinder för fortsatt karriär och inkomst. Tänker jag.

    Ffa allt fler unga mänskor, borde vara mycket mer förbannade och illojala gentemot den boomer-generation som tror dom “byggt” upp något. Snarare har dom raserat varje värdefull vision och ersatt den av ett slags fegt ja-sägande inför dom allra mäktigaste och rikaste. Å andra sidan lär väl raseri och ilska snart bli diagnoser det också. SÅ att till slut en stor bomb av stark illivilja byggts in, i de generationer som är tänkta att ta över.

    Mina tankar på ett ungefär.