“Adhd-diagnoser ska inte ställas av vinstintressen”

0
186

Dagens Nyheter, 2021-01-17

Forskaren John Lapidus: Alla borde kunna enas om att det inte får finnas någon misstanke om att vinstintresse driver på diagnostisering.

Det offentliga bör ta kontroll över hela vårdkedjans drift och finansiering, och det måste tillskjutas stora resurser till fler behandlingsformer än bara medicinering. Det ska vara täta skott mellan psykologer/psykiatriker och den privata läkemedelsindustrin.

I USA har profiterna ökat i takt med diagnosfrekvensen. I vissa delstater har 30 procent av pojkarna adhd och på skolgårdarna kan resten köpa något av alla narkotika­klassade piller som är i omlopp. Men även i Sverige finns hur mycket pengar som helst att tjäna på en fortsatt ökning av antalet diagnoser.

Läs hela artikeln här.