Den sårade divan – om psykets estetik av Karin Johannisson

0
242

Vad är galenskap? Eller, rättare sagt, hur ser den kvinnliga galenskapen ut?

Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs fick alla psykiatriska diagnoser, men förhöll sig till dem på olika sätt. I Den sårade divan fälls deras öden in i en kontext av kultur, psykiatri, kön, kropp och sexualitet – allt som ryms i bilden av kvinnan under modernitetens 1900-tal.

Karin Johannisson undersöker växelspelet mellan individ och sjukidentitet, en identitet patienten själv kan ta över, forma och använda. Man kan underordna sig den – eller ta makten över den.

“Det här är en fantastisk bok… Vi älskar, idoliserar, galna kvinnor när de är döda. Men handlingsutrymmet för kvinnor i samtiden är på många sätt lika begränsat och dömande som det var för Agnes von K, Nelly S och Sigrid H” /Smålandsposten

Om författaren

Karin Johannisson (1944–2016) var författare och professor i idé- och lärdomshistoria i Uppsala. 2015 utkom Den sårade divan, som även Augustnominerades. Hon var ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och tilldelades en rad utmärkelser, bl.a. Expressens Björn Nilsson-pris (2001) och Övralidspriset (2016).

Fakta om boken

  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Antal sidor: 372
  • Utgivningsår: 2015
  • Förlag: Albert Bonniers Förlag
  • SAB:
  • ISBN: 978-91-7503-573-4