Författaren och psykiatern Oscar Parland såg människan som helhet

0
195

En psykiater är alltid en ofrivillig iakttagare, säger Oscar Parland. Det kan man också säga om en författare. Skillnaden är att författaren får vara subjektiv. Oscar Parlands liv från Kiev och Karelska näset till Nickby sjukhus spänner över konst, skapande och själsliv.

Oscar Parland (1912-1997) föddes i Kiev. Familjen bodde under Oscars barndom i Tikkala strax utanför Viborg på Karelska näset. I slutet av 1919 flyttade familjen Parland undan revolutionen till Finland.

Oscar Parland var gift med Heidi (f. Runeberg, g. Enckell) och fick två barn, Oliver och Nina. Nina och Heidi Parland medverkar i reportaget.

Psykiatern Oscar Parland

Oscar Parland ville som yngre att bli bildkonstnär men valde ändå den medicinska banan. Han specialiserade sig på nerv- och mentalsjukdomar.

Parland jobbade på Lappvikens sjukhus och Pitkäniemi sjukhus. 1947 anställdes han på Nickby sjukhus, där han kom att verka i nästan trettio år. Han hade även privat praktik.

Singa Sandelin träffar Oscar Parland på Nickby sjukhus där de diskuterar medicinen och litteraturen.

Oscar Parland säger att psykiatrin är ett hårt arbete. Han arbetar upp till 15 timmar per dag. Men han har aldrig ångrat sitt val.

Som psykiater använde Parland sig ofta av konstterapin som metod. Det är farligt att samhället bara uppskattar den logiska och förnuftsmässiga kunskapen, inte själen, gemenskapen och konsten, säger Oscar Parland. Människorna blir alienerade och känner sig meningslösa. Schizofrenin kan vara ett öde, och ett ensamhetsproblem. Om en människa inte får gensvar, kan hon bli sjuk. Men man måste ändå vara optimist.

Författaren Oscar Parland

Författarskapet var för Oscar Parland den största glädjen och en nödvändighet som motvikt till den tunga psykiatrin. Oscar Parland debuterade med Förvandlingar 1945. Parland återvände i flera av sina böcker till tiden på Karelska näset med hela den stora släkten. Det berättar han om i anknytning till filmatiseringen av Den förtrollade vägen.

Av bröderna Parland blev tre författare, Henry, Ralf och Oscar. Efter Henrys död 1930 redigerade Oscar Parland Henrys efterlämnade texter och gav ut dem.

Parland var också musikalisk. Han spelade själv piano och komponerade. Vi får höra en egen komposition Schizofreni, där Oscar Parland försökt fånga sjukdomen. Den bygger på ett tema Oscar Parland kallat Ensamhetens tema. Ensamheten vinner, som det brukar vara i schizofreni. Musiken ger avkoppling från jobbet som psykiater.

Källa: Svenska Yle Arkivet

Mer information och reportaget finner du på Svenska Yle Arkivet här.