Medicating Normal

0
781

50 miljoner amerikaner är idag beroende av, inte heroin eller kokain, utan helt vanliga psykiatriska läkemedel. Medan olagliga drogers farlighet är välkänd bland allmänheten, är många idag oinformerade om de beroendeframkallande egenskaperna av antidepressiva, ångestdämpande, och centralstimulerande läkemedel. Medicinerna erbjuder ofta en kortsiktig lindring av symtomen, men läkemedelsindustrin har, från både patienter och läkare, effektivt lyckas dölja preparatens vanliga biverkningar och långsiktiga skador.

Multinationella läkemedelsbolag spenderar miljarder kronor i marknadsföringen av sina mediciner. Föga överraskande sprider mainstream media enbart berättelser om preparatens fördelar. Andra sidan av historian, berättelser om negativa effekter och skador, blir sällan berättad.

Genom att kombinera biografi och undersökande journalistik, följer Medicating Normal ett nygift par, en kvinnlig krigsveteran, en servitris, och en tonårig ungdom, vars läkare förskrivit dem psykiatriska läkemedel för stress, mild depression, sömnlöshet och trauma. Huvudpersoner kämpar med svåra biverkningar och neurologiska skador orsakade av de förskrivna medicinerna, samt med att försöka trappa ner medicinerna. “Det finns inget kemiskt preparat på den här planeten, så vitt jag vet, som kräver flera års nedtrappning. Inte Oxycontin, inte kokain, inte heroin, och inte alkohol. När det däremot gäller psykiatriska läkemedel så kan det ta flera år. Du fråga vem som helst som trappar ner, så kommer de att berätta att det ibland kan ta år, om det ens är möjligt, att trappa ner och sätta ut psykiatriska mediciner”, konstaterar en av psykiatrerna i filmen.

I filmen berättar framstående psykiatriker och vetenskapliga experter varför var femte amerikan tar dessa psykiatriska läkemedel dagligen, ofta under många år. De bekräftar också faktumet att svåra biverkningar och beroende är vanliga, men sällan erkända. Filmen är berättelsen om vad som händer när vinstdriven läkemedelsindustri och människor i nöd möter varandra.

Fakta

  • Produktion: Periscope Moving Pictures.
  • Regissör: Lynn Cunningham & Wendy Ractcliffe.
  • Utgivningsår: 2020.

Läs mer och se filmen här.

Previous articleCause of Death: Unknown
Next articleLansering av Mad in Swedens kultursida
Mad in Sweden fungerar som ett forum för dem som är intresserade av och vill reformera samhällets syn på och insatser vid psykisk ohälsa. Vi strävar efter en kritisk granskning av gällande hälsoparadigm och en rik mångfald av röster och erfarenheter i ämnet.