Antidepressiva läkemedel ett samhällsproblem

1
209

Nya Wermlands Tidningen, 2020-01-13

En miljon människor i Sverige medicinerar med antidepressiva preparat. Jag vägrar tro att flertalet av dessa män och kvinnor är så hjälplösa att denna, numera alltmer ifrågasatta lösningen, är deras enda utväg, skriver Jonas Thornell.

Narkotikapåverkade människor skrämmer mig sällan. Tvärtom, föreligger något genuint och uppriktigt i deras berusningstillstånd. Jag är mer rädd för att drabbas av en stressad karriärist som är påverkad av KBT-terapi och antidepressiva medel – en känslomässigt avstängd person som kör fort och ouppmärksamt med sin SUV samtidigt som han/hon talar i mobiltelefonen.

En miljon människor i Sverige medicinerar med antidepressiva preparat. Jag vägrar tro att flertalet av dessa män och kvinnor är så hjälplösa att denna, numera alltmer ifrågasatta lösningen, är deras enda utväg. Vad som egentligen sker är att personer som får ordination av antidepressiva läkemedel möblerar om i sina känsloliv. Det sker genom en kemisk påverkan vars yttersta konsekvenser ingen vet särskilt mycket om i dag. Sveriges största samhällsproblem, vad kemiska substanser anbelangar, är inte narkotika. Det är antidepressiva läkemedel!

Ingen kan med säkerhet säga hur mycket lidande och komplikationer preparaten förorsakar redan. Ännu mindre hur omfattande biverkningar och obehagliga utsättningssymptom hundratusentals människor kommer att erfara när de ska lägga av med medicinen i framtiden. Preparaten brukade förr benämnas ”lyckopiller”, eller ”tjing tjing-piller”. Det sistnämnda begreppet indikerar att den som tar antidepressiva kan gå omkring med ett falskt leende samt en beskäftig, överdrivet positiv attityd. Detta trots en negativ och påfrestande livssituation där vederbörande i själva verket känner sig ofri och låst i tillvaron.

Läs hela artikeln här.

 

1 COMMENT