Elever mår psykiskt dåligt och skadar sig själva – forskaren: “Överraskande högt”

0
50

Örebro Universitet, 2019-10-08

I en ny undersökning svarar runt 25 procent av skoleleverna att de har skadat sig själva avsiktligt minst en gång under det senaste året – för att de mår psykiskt dåligt. Tusentals elever i bland annat Örebroområdet deltog i studien.

I den så kallade Trestadsstudien fick skolungdomar i sjunde och åttonde klass svara på frågor om sitt mående, bland annat om självskadebeteende. Det handlar om tonåringar som skadar sig själva fysiskt en eller flera gånger, men inte med avsikten att begå självmord.

– Vår forskning visar att det finns högre nivåer av självskadebeteende än vad man kan förvänta sig. Om du frågar tonåringar om de gjort detta under det senaste året är antalet som svarat ja överraskande högt, säger Lauree Tilton-Weaver, professor i psykologi vid Örebro universitet.

Läs hela artikeln här.