Stress, oro och sömnbesvär ökar bland unga

0
60

Sveriges Radio, 2019-08-30

Allt fler unga har symptom på psykisk ohälsa och ökningen är större bland tjejer än bland killar det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor som lämnas över till regeringen idag.

– Det vi kan se är ju att det är vanligare bland unga att man upplever stress, trötthet, ont i magen, ont i huvudet och sömnbesvär, alltså det som är symptom på psykisk ohälsa, säger Lena Nyberg.

Rapporten som i dag lämnas över till regeringen visar att allt fler unga mellan 16 och 29 år har de här symptomen – varje dag eller flera gånger i veckan.

Alla symptom har ökat sedan 2007 enligt studien, då hade till exempel var tredje ung person ofta problem med stress, 34 procent, i dag handlar det om omkring hälften av alla unga, 49 procent.

Att den psykiska ohälsan bland unga ökar har även visats i tidigare studier och den nya studien visar att den fortsätter att öka, och allra mest för tjejer.

60 procent av tjejerna uppger till exempel 2018 att de ofta har problem med stress, motsvarande siffra 2007 var 42 procent.
Bland killarna var andelen som har problem med stress ökat från 26 procent 2007 till 36 procent 2018.

Läs mer och lyssna på reportaget här.