Ny studie ska förklara varför unga mår dåligt

0
32

Aftonbladet, 2019-08-31

Psykisk ohälsa bland unga fortsätter att öka. Men frågan är varför? I en mycket stor studie vill forskare få en förklaring till varför unga människor i dag mår allt sämre.

Larmen om unga som mår dåligt blir allt fler. En färsk rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor konstaterar att utvecklingen är oroande. Men vad som orsakar ohälsan är fortfarande oklart.

Sophiahemmets högskola och Karolinska institutet vill, i samarbete med Oslo Met i Norge och University of Ontario Institute of Technology i Kanada, få nya kunskaper kring vilka faktorer som bidrar till psykisk ohälsa.

– Vi hoppas på att kunna se tydliga orsaksmönster. Vet man vad som orsakar vad så finns det också goda möjligheter att ändra på de här sakerna och stärka och hjälpa individen, säger Eva Skillgate, professor i vårdkunskap vid Sophiahemmets högskola, och påpekar att psykisk ohälsa är det största folkhälsoproblemet bland unga.

Läs hela artikeln här.