Sluta med antidepressiva?

1
971

Sveriges Radio, Kropp & Själ, 2019-06-11

Ungefär var tionde person i Sverige äter idag medicin mot depression, många fortsätter i decennier. Men hur länge ska man äta medicinerna, hur vet man när det är dags att trappa ner och hur gör man?

– Jag vill leva ett liv utan mediciner, berättar Sheila som ätit SSRI sen hon var 16.
Efter ett uppbrott med sin pojkvän slutade hon gå till skolan och låg mest hemma. Hon sökte hjälp och fick rådet att börja med antidepressiva.
– När jag kom in till kliniken var jag upprörd, hade mycket känslor. Av medicinen blev jag lugnad, jag kände inte av de starka känslorna. Just då var det en bra grej men efter hand kan jag se det negativa. Medicinen mattar ut känslor åt båda håll, jag blir varken riktigt glad eller riktigt ledsen längre, berättar hon. Idag är Sheila 21 och vill sluta med medicinen.
– Jag vet inte hur mina känslor skulle te sig utan medicinering. Jag hade velat vara i kontakt med mina känslor till fullo, berättar hon.
Sheila har försökt trappa ner men utsättningsymtomen  var så starka att hon avbröt nedtrappningen.
– Jag fick myrkrypningar, något som kändes som elstötar genom kroppen, illamående, yrsel och huvudvärk, berättar hon.

Gäster i programmet: Göran Högberg, specialist i allmänpsykiatri, Lise-Lotte Risö Bergerlind, chef Kunskapsstöd för psykisk hälsa i Västra Götalandsregionen, Kersti Ejeby, verksamhetschef Gustavsbergs vårdcentral, Mats Adler, överläkare på Psykiatri sydväst, Huddinge sjukhus.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Läs mer och lyssna på programmet här.

1 COMMENT

  1. Tycker det vore bättre för den som drabbas att få dra ner på tempot tills dess det känns lättare eller mer normalt igen. Skolan kräver väl typ heltid eller så missar man en årskurs. Om själva skolningen var mycket fria och lösare i tyglarna, tror jag sådant här hade kunnat lösas utan medicinering och skuld och skam för den drabbade.