Allt fler barn och unga får antidepressiva

0
488

Dagens Medicin, 2019-04-04

Antalet människor som får antidepressiva läkemedel fortsätter att öka. Högst konsumtion finns bland dem över 85 år, men störst procentuell ökning sker bland barn och unga, visar ny statistik från Socialstyrelsen.

Sedan 2006 har förskrivningen av antidepressiva läkemedel ökat med 25 procent i hela befolkningen. Under 2018 hade 7 procent av alla män och 13 procent av alla kvinnor hämtat ut antidepressiva läkemedel.

Beträffande barn fick cirka ett av hundra antidepressiva läkemedel utskrivet under 2018. Flickor mellan 10 och 14 fick förra året knappt 60 procent mer utskrivet jämfört med 2014. För pojkar kan en ökning på 40 procent konstateras.

– Om fler unga fick tillgång till psykologisk behandling så skulle man kunna tänka sig att läkemedelsbehandlingen eventuellt kan minska, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Läs hela artikeln här.