”Bedrägligt om hjärnutveckling hos barn med adhd”

0
57

Dagens Medicin, 2017-06-13

En studie i tidsskriften Lancet Psychiatry sprider felaktigt uppfattningen att enskilda barn med adhd kännetecknas av något mindre hjärn­volym, skriver Lars Lundström.

I mitten av februari publicerade över 80 forskare i Lancet Psychiatry en omfattande sammanställning av undersökningar med hjärnavbildningstekniker. Den har erhållit stort genomslag internationellt och inte minst i svenska medier. Där hävdas att läkare nu i klartext kan informera föräldrar till barn med adhd om att deras barn har förändrade (altered) och störda (disordered) hjärnor. ​

Vid närmare studium av artikeln kan inget stöd för den tolkningen återfinnas. Det verkliga resultatet är att adhd-diagnos hos unga individer förekommer i samband med en något fördröjd (delayed) hjärnutveckling.

Läs hela artikeln här.