Lyckad satsning i Sverige: Psykiatriambulans minskar självmorden

0
172

Hufvudstadsbladet, 2017-05-29

En särskild psykiatrisk ambulans ger goda resultat i Stockholm. Det handlar om en unik modell som jämställer psykisk sjukdom med somatisk. Största delen av uttryckningarna handlar om självmord. – Vi pratar om liv och död, på samma sätt som när det handlar om en patient med hjärtattack, säger initiativtagaren Fredrik Bengtsson.

STOCKHOLM Eftermiddag i ambulansstationen vid Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Daniel Ejlertsson och Inger Nyman startar sina datorer och loggar in i sjukjournalsystemet. Prick klockan tre ska de vara redo. Då kan det första larmet under deras pass komma.

Till det yttre ser den ambulans de arbetar i ut som alla andra i garaget. Men tittar man in i den ser man stolar i stället för en bår, och medicinsk apparatur saknas.

Eljertsson och Nyman är specialistsjuksköterskor i psykiatri. När de rycker ut är det för att hjälpa människor i psykos eller kris – och ofta för att stoppa självmord. Hela 85 procent larmen är självmordsrelaterade.

Ambulansen kallas PAM, psykiatrisk akut mobilitet. Den startade som ett projekt för två år sedan men är nu permanent. Resultatet har nämligen varit gott.

Läs hela artikeln här.