Landstingens experter får betalt av läkemedelsindustrin

0
44

Svenska Dagbladet, 2016-09-08

Expertläkare ger läkemedelsråd till sjukhusen – samtidigt som de har uppdrag åt läkemedelsindustrin. SvD:s granskning visar att uppemot 60 personer inom landstingens expertgrupper inom läkemedel fått pengar för uppdrag åt industrin. Men trots krav på att skriva på en jävsdeklaration så framgår inte alltid kopplingen.

Miljontals kronor har betalats ut till enskilda personer inom hälso- och sjukvården, till störst del läkare som är offentliganställda inom landstingen eller inom universitetsvärlden. Som SvD:s granskning tidigare visat så har profilerade läkare i intervjuer, debattartiklar och bloggar uttalat sig om läkemedel och substanser – och samtidigt haft konsultationsuppdrag åt läkemedelsbolagen bakom produkterna.

Men kopplingarna tar inte slut inte där. 61 personer som sitter inom landstingens läkemedelskommittéer eller deras expertgrupper inom vissa sjukdomsområden, har haft uppdrag hos läkemedelsbolagen under 2015.

Läs hela artikeln här.