Skolan som skapar psykisk ohälsa

0
34

Barnrättsdagarna, 2014-04-08

En gång i tiden var den svenska skolan ett pedagogiskt föredöme i Europa. Den låg i topp när det gäller läskunnighet bland skolbarn, men idag har vi halkat ner under 15:e plats. Martin Ingvar, professor inom kognitiv neurofysiologi vid Karolinska Institutet, hävdar att skolan har svikit barnen.

Såväl hjärnforskning som tidigare erfarenheter visar att läskunnighet är grunden för att vi ska kunna förstå vår omvärld och utvecklas vidare. Att lära sig läsa kräver i sin tur träning och åter träning, återkoppling och motivation. Den insikten saknas i dagens skola, menar Martin Ingvar.

I en artikel i DN Debatt sammanfattar han det så här:
”Våra flummiga modeller för inlärning saknar helt grund i vad vi i dag vet om hjärnan. I dag kan du bli lärare för de minsta barnen utan att ha en aning om hur man lär dem läsa. Unga lockas dessutom att välja bort språkundervisningen vid den tid i livet när hjärnan är som bäst lämpad att ta till sig främmande språk. Ett resursslöseri som saknar motstycke. Vi har också världens sämsta betygssystem som entydigt diskriminerar pojkar från arbetarklassen.”

”Vilse i pannkakan”
Det är ord och inga visor, vilket han också förmedlade under Barnrättsdagarna. Där konstaterade han bland annat att ” skolan är både ideologiskt, organisationsmässigt och utbildningsmässigt vilse i pannkakan. Man vill göra bra saker, men har ingen aning om vad man ska göra.”

Samtidigt har Sverige världens bästa förutsättningar, menar han:

– Vi har en fin bildningstradition, förutsättningar för ett väl fungerande välfärdssystem och en allmän diskussion i samhället. Ändå blir det inte bra.

Läs hela artikeln här.