Forskare efterlyser mer öppenhet från läkemedelsbolag

0
45

Sveriges Radio, 2018-04-08

Det är lättare för en patient i Storbritannien än i Sverige att få veta om doktorn har fått lön av ett läkemedelsbolag eller inte, anser forskare.

I fem år har den europeiska läkemedelsbranschen haft en uppförandekod som innebär att bolagen ska redovisa om de betalar ut till exempel konsultarvoden till läkare. Det handlar till exempel om när läkare får betalt för att skriva rapporter åt läkemedelsbolag, eller när bolagen betalar för konferenser.

Sociologen Shai Mulinari vid Lunds universitet har tillsammans med fyra andra forskare jämfört hur redovisningarna görs i nio olika EU-länder. Storbritannien visar sig vara det enda land som har en central databas som är lätt att söka i.

– Varför ska det vara omöjligt, eller väldigt svårt för en svensk patient att ta reda på om ett visst läkemedelsbolag har en relation till läkaren, medan om du är en brittisk patient, ja då kan du bara gå in i en databas och söka, säger Shai Mulinari.

Läs mer och lyssna på reportaget här.