GALET #6 Jan-Magne Sørensen: Att hantera psykoser utan mediciner

0
279

Jan-Magne är överlevare av psykiatrin och ordförande för norska brukarorganisationen Hvite Ørn, en rikstäckande medlemsorganisation för och av personer med erfarenhet av psykiatrisk vård och deras anhöriga. Som en del av sitt arbete har Jan-Magne och Hvite Ørn skapat den framgångsrika återhämtningskursen, Gjensidig selvutvikling. En kurs som bygger på upptäckter och erfarenheter från psykologen och författaren, Klaus Gormsen, och syftar till att hjälpa människor att hjälpa sig själva och varandra att bearbeta inre konflikter, begränsande tankemönster och känslomässiga utmaningar. Hör Jan-Magne berätta om framgångskonceptet.

Vi pratar om när Jan-Magne framkallade en psykos på eget initiativ, lät psykosen ha sin gång, för att sedan hantera och landa den utan mediciner. Vi pratar om diagnossystemets ovilja att förändra sig och hur tecken på friskhet hos en “diagnostiserad” får en förklaringsmodell som bekräftar sjukdomsbilden mer än att faktiskt ifrågasätta diagnosen. Vi pratar också om vikten av en holistisk syn på människan med ett själsligt potential och att medicinfria tillbud måste finnas inom psykiatrin.

Vill du läsa mer om Jan-Magne, Hvite Ørn, Fellesaksjonen for medisinfrie behandlingsforløp, eller återhämtningskursen Gjensidig selvutvikling, besök gärna hemsidan www.hviteorn.no för mer information.

Läs mer om och lyssna på samtliga avsnitten i säsong 1 >>

Producent: Sofia Arvegård Wallin
Ansvarig utgivare: Lasse Mattila

Tack till Jonas Meadow för musiken och tack till Tobias Wallin som har hjälpt oss med logotypen.