RSMH lanserar ombud för unga

0
153

Revansch, september 2023

I ett nytt projekt ska fler barn och tonåringar som mår psykiskt dåligt få hjälp, till exempel om det har trasslat till sig i skolan eller hemma, eller om man drabbas av ångest ibland. »Personligt ombud för unga« ska nu testas under några år i Skåne och Västernorrland.

Idag finns det Personligt ombud (PO) för vuxna i en majoritet av Sveriges kommuner. Tanken med PO är att personer med psykisk ohälsa ska få sina rättigheter tillgodosedda. En viktig princip är att PO arbetar på den enskildes uppdrag utan kostnad. På PO Ungas hemsida står det att man finns till »för dig som är mellan 12–17 år som behöver hjälp med att hitta lösningar på något du känner är svårt för dig just nu«.

Vem kan vända sig till PO Unga?

– De barn som vill. Om barnet och föräldrarna vill, då har vi en insats. Om skolan hör av sig om ett barn som behöver stöd så går det bra om föräldrarna skriver på. Det viktiga är att barnet säger ja, säger Annika Bostedt.

Läs hela artikeln >>