Den avtrubbade svensken

0
160

Kvartal, 2023-03-10

Antidepp gör människor avtrubbade och fysiskt beroende, inte konstigt att utskrivningarna ökar. Läkemedlen har i högsta grad blivit en kulturfråga, skriver Ola Wong.

Förlossningen av det andra barnet 2020 gick snabbt och var okomplicerad. Efteråt ville vi helst bara få åka hem så snabbt som möjligt och njuta. Men på sjukhuset såg de i journalen att min fru haft en episod då hon var deprimerad ett par år tidigare. Kanske lite risk för förlossningsdepression ändå? Vill du inte ta antidepressiva? För säkerhets skull.

En sak som samtliga som deltog i Kvartal Kulturs debatt Det antidepressiva Sverige kunde enas om är att det verkar ske en överförskrivning. Men professor Markus Heilig ifrågasatte varför en som han tyckte teknisk medicinsk fråga skulle diskuteras på kultursidor. Jag tycker det är på sin plats att jag som kulturredaktör svarar på den kritiken.

Läs hela artikeln >>