En kär vän och kollega har gått ur tiden

0
187

Det är med stor sorg som vi publicerar nyheten om att vår kära vän och kollega Fernando Freitas avlidit efter en kortare tids sjukdom.

Freitas var medgrundare och chefredaktör för vår systertidning Mad in Brasil och en stark kraft för att utmana den biologiska psykiatrin i Brasilien och internationellt.  Tillsammans med övriga redaktionen i Mad in Brasil var han med och arrangerade åtskilliga konferenser med internationella talare i Brasilien. Detta för att lyfta frågor om psykiatriska diagnoser och läkemedel, nedtrappning samt om alternativa sätt att förstå och bemöta psykiskt lidande på, däribland Open Dialogue och Hearing Voices.

Freitas var psykolog med specialisering i socialpsykiatri (ENSP/FIOCRUZ). Han hade magisterexamen i psykologi (PUC-RJ) och doktorsexamen i psykologi vid Université Catholique de Louvain i Belgien. Han var också tidigare direktör för brasilianska förbundet för mental hälsa, Associação Brasileira de Saúde Mental (ABRASME). Freitas var också tidigare docent vid institutet för psykologi vid UERJ samt professor och forskare vid laboratoriet för studier och forskning om psykisk hälsa (LAPS/ENSP-FIOCRUZ).

Så sent som i höstas publicerade Freitas en vetenskaplig artikel där han kritiserade medikalisering av det moderna livet, en artikel som även publicerades på Mad in America den 5 januari i år. På Mad in America kan du även läsa ett porträtt av Freitas och Mad in Brasil.

Våra tankar går till Freitas familj och vänner i både Brasilien och övriga världen.

Lasse Mattila