JK överklagar skadestånd för tvångsmedicinering

0
310

Läkartidningen, 2022-02-07

En patient som anser sig ha blivit utsatt för tvångsmedicinering inom rättspsykiatrin får rätt mot staten. Enligt en dom i Växjö tingsrätt ska patienten få 8 000 kronor i skadestånd. Men domen kommer att överklagas, uppger Justitiekanslern.

Patienten har hävdat att han fått totalt 28 läkemedelsinjektioner mot sin vilja. Han ska ha uttryckt för vårdpersonalen att han anser att medicinen är hälsovådlig och kan förkorta livet. Patienten menar också att han inte haft någon möjlighet att överklaga chefsöverläkarens beslut. Mot den bakgrunden stämde han staten vid Växjö tingsrätt.

Justitiekanslern (JK), som företräder staten, argumenterade för att medicinering vid rättspsykiatrisk vård kan ges utan patientens samtycke om det bedöms som nödvändigt. JK pekade också på att patienten alltid har rätt att anmäla vården till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Tingsrätten går dock på patientens linje. Enligt domstolen är det bevisat att mannen vid åtminstone fem tillfällen har blivit injicerad med läkemedlet mot sin uttryckliga vilja, och att det är klarlagt att beslut av chefsöverläkaren om tvångsmedicinering inte kan överklagas enligt nuvarande regler.

Läs hela artikeln här.